DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan zal na de verkiezingen niet meer terugkeren in de Tweede Kamer. Dat zegt ze vrijdag in een interview met nrc.next. Ze zegt dit te doen voor het belang van D66.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van der Laan verloor in juni de lijsttrekkersverkiezingen van Alexander Pechtold met een verschil van 257 stemmen. Na die uitslag gaven ze echter aan samen te zullen werken om D66 te laten opbloeien. De twee blijken echter andere ideeën te hebben over de lijn van de partij.

"Alexander en ik kunnen honderd punten uit ons verkiezingsprogramma bedenken waarover we het eens zijn. Maar welke drie worden je hoofdpunten? Voor Alexander gaat het om de relatie tussen burger en overheid. Bestuurlijke vernieuwing is voor mij een onderdeel, maar ik zou dat nooit bij mijn top drie noemen."

Om ervoor te zorgen dat D66 een duidelijke lijn kan uitdragen heeft zij daarom besloten de Kamer te verlaten. Pechtold heeft niet geprobeerd haar in de fractie te houden. "Er waren fractieleden die dat wel deden en dat was leuk. Het geeft een fijn gevoel. Maar ik had het niet van Pechtold verwacht, dus dan ben je niet teleurgesteld. Het bestuur deed het ook niet."

Pechtold wil een strakke regie, zegt Van der Laan. In een gesprek met Van der Laan over een mogelijke rolverdeling na de verkiezingen gaf hij het voorbeeld van de SP, waar Jan Marijnissen de politieke lijn bepaalt. "Dat is anders dan de manier waarop ik het heb gedaan en voor mij Boris Dittrich. Fractieleden kregen vertrouwen en veel vrijheid. Ik vond dat een prettige manier."

Dilemma

Van der Laan wil de partij geen schade aanrichten door te blijven en Pechtold voor de voeten te lopen. "Dat is het dilemma waar ik lang over heb nagedacht. Ik steun Alexander en ik denk dat ik dat het beste doe door weg te gaan. Het was een moeilijke beslissing. Ik voel me ook best verdrietig. Ik zal tijd nodig hebben om dit te verwerken."

Toekomst

Wat Van der Laan na de verkiezingen gaat doen, weet ze nog niet. Terug naar het Europees Parlement of de Europese Commissie vindt ze niet voor de hand liggen. "Ik ga nadenken. Als je op een prachtig bospad loopt kijk je niet naar de zijpaden. Maar als het pad doodloopt en je staat stil, dan ga je die zijpaden wel zien."

Van der Laan is niet het enige D66-lid dat haar baan na de verkiezingen opgeeft. Haar voorganger Boris Dittrich gaf donderdagavond in het programma Netwerk aan de politiek vaarwel te zeggen. Daarmee raakt de partij in een klap de oude top kwijt. Van der Laan had eerder Dittrich al opgevolgd als fractievoorzitter.

Van der Laan zit sinds januari 2003 in de Tweede Kamer. Als vice-fractievoorzitter moest ze samen met Dittrich veel moeite doen om de D66-leden te overtuigen van de deelname aan het kabinet met CDA en VVD. Na de voor D66 dramatisch verlopen politieke discussie rond de militaire missie naar Afghanistan trad Dittrich dit voorjaar af, waarna Van der Laan fractievoorzitter werd.

De 40-jarige Van der Laan was eerder onder meer lid van het Europees Parlement en woordvoerder van Europees Commissaris Hans van den Broek.