AMSTERDAM - Boris Dittrich, D66-Kamerlid en oud-fractievoorzitter van de D66, verlaat na ruim twaalf jaar de landelijke politiek. Dat meldt Dittrich donderdag in het televisieprogramma Netwerk.

Dittrich stopt definitief na de Tweede Kamerverkiezingen in november. Hij was sinds 1994 lid van de Tweede Kamerfractie van de democratische partij en van januari 2003 tot februari 2006 leider van D66.

Verenigde Naties

Dittrich geeft als reden voor zijn aftreden dat hij zijn talent ergens anders wil gebruiken. "Het is mooi geweest. Ik heb tijdens de vakantie lang nagedacht en het is tijd om andere, jonge mensen een kans te geven", zegt hij in het programma. Dittrich wil zijn activiteiten verleggen naar buiten de politiek. "Iets bij de Verenigde Naties lijkt me leuk, maar dat is nog onduidelijk. Ik ben 51, dus het is nu of nooit."

Bij zijn aantreden in januari 2003 werd Dittrich meteen al het vuur aan de schenen gelegd, toen hij als vervanger van Thom de Graaf, riep dat hij 'zeker niet' wilde regeren in een coalitie met CDA en VVD. Enkele maanden later in mei hielp D66 de twee partijen toch aan een meerderheid.

Uruzgan

Het aftreden van Dittrich ging ook niet geruisloos. Hij stelde in januari dat de militaire missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan niet door moest gaan. Hij dreigde in februari nog met een kabinetscrisis als het kabinet zou besluiten Nederlandse militairen te sturen. Een meerderheid in de Kamer was uiteindelijk voor. Ook het kabinet inclusief twee D66-ministers schaarde zich unaniem achter de missie. Dittrich trok zijn conclusies en trad af als fractievoorzitter.

Dittrich werd in 1981 lid van D66. Naast zijn werk als advocaat was hij van 1984 tot 1986 lid van een adviesraad van de partij. In 1985 werd hij lid van het bestuur van de afdeling Amsterdam, waar hij in 1990 fractievoorzitter werd van de deelgemeenteraad Amsterdam-Zuid. Ondertussen was hij in 1989 benoemd tot rechter Alkmaar. Rechter bleef hij totdat hij in mei 1994 lid werd van de Tweede Kamerfractie van D66. Hier werkte hij zich via de functie van penningmeester en secretaris van de fractie op tot fractievoorzitter en leider van de partij.

PvdA

De fractie van de PvdA prijst het vertrekkende Kamerlid om zijn inzet voor de positie van minderheden en slachtoffers van misdrijven. Dat heeft Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA donderdag gezegd vanuit zijn vakantieadres in Spanje.

Als negatief bestempelt Depla "het vreselijke politieke spel dat Dittrich heeft gespeeld" tijdens de kwestie over de Nederlandse missie naar Afghanistan. "Niemand zal dat vergeten", aldus Depla.

Afscheid

Het PvdA-Kamerlid zegt dat hij zich kan voorstellen dat Dittrich voor de algemene verkiezingen zijn afscheid aankondigt. "Ieder Kamerlid moet zich bedenken of hij nog vier jaar door wil gaan."