BEIROET - De leider van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah, sjeik Hassan Nasrallah, heeft donderdag gedreigd de Israëlische stad Tel Aviv aan te vallen als Israël het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet bombardeert.

"Als Beiroet wordt getroffen, zullen onze strijders Tel Aviv treffen. We hebben de middelen om dat te doen", zei Nasrallah in een televisietoespraak.

Aanvallen

De Israëlische strijdkrachten hebben na een gevechtspauze van 48 uur hun luchtaanvallen op Libanon in alle hevigheid hervat. Vooral de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet, waar de radicale sjiitische verzetsbeweging Hezbollah haar machtsbasis heeft, kwamen donderdag opnieuw zwaar onder vuur te liggen. Hezbollah vuurde op zijn beurt opnieuw een spervuur van raketten af op steden in het noorden van Israël. Volgens Israëlische media zijn daardoor zeker zeven mensen omgekomen.

Ook het Israëlische grondoffensief in het zuiden van Libanon gaat onverminderd door. Volgens een militaire zegsman zijn donderdag zeker vier Hezbollah-strijders gedood. De nieuwssite YNet meldde op gezag van anonieme militaire bronnen dat dertien sjiitische militanten zijn gedood en zes anderen gevangen zijn genomen.

De strijd in het zuiden van Libanon heeft donderdag zeker drie Israëlische soldaten het leven gekost. Twee anderen raakten zwaargewond. In totaal zijn sinds het begin van de vijandelijkheden op 12 juli zeker 66 Israëliërs omgekomen. Het gaat om 26 burgers die slachtoffer zijn geworden van Hezbollah-raketten en veertig militairen.

Kinderen

De Libanese premier Fouad Siniora zei donderdag dat het Israëlische leger sinds 12 juli zeker negenhonderd Libanezen heeft gedood en 3000 anderen heeft verwond. Een derde van de slachtoffers zouden kinderen zijn. Onder de doden zouden volgens Libanon tachtig Hezbollah-leden zijn. Israël zegt dat het tussen de driehonderd en vierhonderd sjiitische strijders heeft gedood.

Volgens Israëlische media zijn ongeveer 10.000 militairen betrokken bij het grondoffensief in Libanon. Zij drongen woensdag en donderdag steeds verder door op Libanees grondgebied. Doel van de operatie is de vernietiging van alle stellingen van Hezbollah in het grensgebied, voordat een internationale troepenmacht wordt gevormd om die regio te bewaken.

Oplossing

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad presenteerde donderdag "de echte oplossing" voor het conflict. Hij pleitte voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Maar daarna kan alleen "de uitschakeling van het zionistische bewind" van Israël echte vrede tot stand bregen, aldus de conservatieve Iraanse leider. Iran is een bondgenoot van Hezbollah.