KABUL - In de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn drie NAVO-militairen gedood in een hinderlaag van de radicaalislamitische Taliban. Dat meldde de NAVO-troepenmacht in Afghanistan. Eerder donderdag was in dezelfde regio een Canadese soldaat door een bomexplosie om het leven gekomen.

Door een zelfmoordaanslag met een autobom donderdag in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn 21 burgers gedood. Dertien personen raakten gewond. Vermoedelijk was een NAVO-konvooi het beoogde doelwit, is van regionale autoriteiten vernomen.

Onder de NAVO-militairen vielen geen slachtoffers, meldde een NAVO-zegsman. De zelfmoordenaar bracht zijn bom tot ontploffing op een drukbezochte markt bij de stad Kandahar. Zeker negen winkels werden vernield.

Eerder donderdag werd in de provincie Kandahar een Canadese militair van de NAVO gedood door een bomexplosie nabij het voertuig waarin hij zat. Een tweede Canadese militair raakte gewond.

Het gaat om de vierde NAVO-militair die is omgekomen in Zuid-Afghanistan sinds de NAVO daar maandag het commando heeft overgenomen. Eerder deze week vielen er drie Britse doden in de provincie Helmand. Nederlandse troepen zitten in de provincie Uruzgan.

In het district Garmser in het zuiden van de provincie Helmand vochten Afghaanse militairen met strijders van de radicaalislamitische Taliban. In de gevechten werden zeker tien vermeende opstandelingen gedood. De NAVO verleende luchtsteun, aldus de Afghaanse politie en het provinciebestuur van Helmand donderdag.