VOORTHUIZEN - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee processen-verbaal uitgedeeld aan personen die het vervoersverbod en aanverwante ordemaatregelen in en om Voorthuizen hebben genegeerd. Dat maakte de AID donderdagmiddag bekend.

Sinds dinsdag is een reeks maatregelen van kracht in een gebied met een diameter van 6 kilometer rond het pluimveebedrijf in Voorthuizen, waar een milde variant van het vogelgriepvirus heeft rondgewaard. De 25.000 kippen op het bedrijf zijn inmiddels geruimd en de stal ontsmet.

Gevaarlijke variant

De ruimoperatie was een voorzorgsmaatregel. Na de uitbraak van de veel ernstiger vogelgriepvariant in 2003, waarbij 30,7 miljoen dieren moesten worden geruimd, nemen het ministerie van Landbouw en de sector geen enkel risico meer. Uitroeiing van het virus is noodzakelijk omdat de kans bestaat dat het muteert in een gevaarlijke variant.

Vervoer van kippen en andere vogels, dierproducten en mest is voorlopig verboden van en naar pluimveebedrijven in Voorthuizen. Langs alle wegen zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Boetes

De AID is met 22 medewerkers actief in het gebied dat midden in de Gelderse Vallei ligt. In teams van twee personen houden zij dag en nacht toezicht op de naleving van het vervoersverbod en de overige maatregelen. Overtreders riskeren boetes die kunnen oplopen tot duizenden euro's. De afgelopen dagen werden nog geen overtredingen geconstateerd.

De eerste twee processen-verbaal gingen donderdagochtend in alle vroegte naar een boer die bezig was met het verspreiden van mest op zijn akkers en naar een transporteur die mest vervoerde op de snelweg A1. Een deel van deze snelweg loopt door het gebied waar het vervoersverbod van kracht is.

Controles

Deze dagen heeft niet alleen de AID het druk in Voorthuizen en omgeving. Dierenartsen voeren in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controles uit op ongeveer 70 pluimveehouderijen.

De helft van deze bedrijven is inmiddels gecontroleerd en vooralsnog zijn er geen antistoffen aangetroffen. Vijftig andere bedrijven houden pluimvee voor de hobby. Hier zijn extra controles niet nodig.

Milde variant

Begin volgende week moeten alle pluimveebedrijven zijn onderzocht. De eerste testresultaten worden vrijdag verwacht. Het is nog onduidelijk welk type vogelgriep heeft rondgewaard in Voorthuizen. Wel staat dus vast dat het gaat om een milde variant, die geen gevaar oplevert voor mensen en die kippen nauwelijks ziek maakt.

Bij een tweede pluimveebedrijf waar antilichamen in kippen zijn aangetroffen, is inmiddels gebleken dat de vogelgriep niet (meer) rondwaart. De antilichamen kunnen het gevolg zijn van een eerdere, spontaan verdwenen, infectie.