DE BILT - Watersporters moeten donderdag en vrijdag op het IJsselmeer en in de buurt van Harlingen, Rottum, Delfzijl en bij Marken rekening houden met waterhozen. Dat stelde het KNMI donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Jeroen Gouma l Ook veel overlast in Alphen aan de Rijn

Deze natte variant van de windhoos is donderdag al gezien op de Waddenzee, het IJsselmeer en het Markermeer. Waterhozen worden veroorzaakt door de grote temperatuurverschillen tussen het water en de lucht. ,,Als het water boven de 20 graden komt, en nu is het zelfs wel 24 graden, en daar koude lucht overheen stroomt krijg je enorme regenwolken,'' zegt Harry Geurts van het KNMI. "De grote opwaartse stroming zuigt het water uit het wateroppervlak naar boven." De waterhozen zijn in principe niet schadelijk "als je er maar uit de buurt blijft," zegt Geurts. "De meeste watersporters weten dat wel."


Foto: Joost Koelman l Waterhoos nabij Alkmaardermeer

Het KNMI voorspelt voor donderdag en vrijdag vooral in het westen en het oosten van het land extreem veel regen. Vooral in Zeeland zal er nog veel regen vallen. "In Schoondijke is in de eerste drie dagen van augustus al 127 millimeter water gevallen. Dat is meer dan twee keer het landelijke gemiddelde over heel augustus, 60 millimeter," zegt Geurts.


Foto: Perry Kersten l De straten van Pannerden staan blank

Het karakter van de regen is overigens "zeer buiig," zegt Geurts. "Er zit weinig stroming op grote hoogte daardoor blijven de buien op een plek hangen. Gevolg is grote lokale verschillen."


Foto: Eric Meijer l Een scooterrijder treft het vandaag zeker niet