NIJMEGEN - De 65-jarige Wim Lankreijer uit Slootdorp is niet overleden aan de gevolgen van deelname aan de Vierdaagse. Dat zegt zijn zoon donderdag in dagblad De Gelderlander. Volgens de zoon verwijt de familie de organisatie van de Vierdaagse niets.

Lankreijer was één van de twee doden op de eerste dag van het verder afgelaste wandelevenement in juli in Nijmegen. Onderzoek na zijn dood heeft uitgewezen dat de Slootdorper is bezweken aan meerdere hartinfarcten en een aneurysma (een geknapte slagader).

Volgens de zoon liep zijn vader de eerste dag van de Vierdaagse probleemloos uit. Hij deed voor de zevende keer mee aan de wandeltocht. Hij was rond het middaguur binnen, fietste naar de camping in Groesbeek waar hij en zijn vrouw verbleven en voelde zich fit. Pas in de loop van de middag werd de Slootdorper in de doucheruimte onwel. Hij overleed even later op de camping onder de handen van ambulancebroeders.

"Het had overal kunnen gebeuren; het staat helemaal niet vast dat er een relatie is tussen zijn dood en de Vierdaagse. Mijn vader was een zeer getrainde wandelaar, die zich elk half jaar door de huisarts liet keuren. Ook testte hij het wandelen in de hitte een week voor de Vierdaagse in de regio Nijmegen uit, om te zien of hij dat kon", aldus de zoon.

Nabestaanden

De familie heeft "hartverwarmende" telefoontjes ontvangen van de Vierdaagseleiding en burgemeester Guusje ter Horst. De nabestaanden zijn het helemaal niet eens met critici, die de organisatie zelfs dood door schuld verwijten. Zoon Lankreijer: "De Vierdaagse mag geen slachtoffer worden van het overlijden van mijn vader. Alleen een klein herdenkingsmonumentje voor hem en het andere slachtoffer op de St. Annastraat, dat zouden we wel mooi vinden."