BEIROET - De Israëlische luchtmacht heeft in de nacht van woensdag op donderdag de luchtaanvallen op Beiroet hervat. De afgelopen dagen was het in de Libanese hoofdstad rustig, mede door een gevechtspauze van 48 uur.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Net als bij eerdere aanvallen richtten Israëlische gevechtsvliegtuigen zich vooral op doelen in de zuidelijke buitenwijken, waar de sjiitische verzetsorganisatie Hezbollah haar machtsbasis heeft.

Ook het grondoffensief in het zuiden van Libanon duurt voort. Israël heeft daarvoor ongeveer 10.000 militairen ingezet. Het Israëlische leger verwacht donderdag de rivier Litani te bereiken, ongeveer 20 kilometer van de Libanees-Israëlische grens.

Strijders

De Israëlische krant Haaretz meldde op gezag van het leger dat de Israëliërs woensdagavond in het zuiden van Libanon zeven gewapende strijders van Hezbollah hebben gedood. Ook een 18-jarige Israëlische militair kwam in de gevechten om het leven.

Zeker zeven burgers zijn gedood door een zwaar Israëlisch bombardement woensdagavond op de omgeving van de Zuid-Libanese havenstad Tyrus. De Israëlische strijdkrachten vielen een uur lang aan vanuit de lucht en vanaf zee en land, meldde de politie. De slachtoffers zijn een oud echtpaar en een vijfkoppige familie.

Raketten

Hezbollah heeft voor het eerst raketten afgevuurd gedurende de nacht. Volgens het Israëlische dagblad Haaretz kwamen in de nacht van woensdag op donderdag twee raketten neer in het noorden van Joodse staat. Er vielen geen slachtoffers.

Hezbollah vuurde woensdag circa 230 raketten af op Israël, een dagrecord tot nu toe. Israël heeft gezegd het offensief net zo lang te zullen voortzetten totdat de dreiging van Hezbollah is verdwenen. De Israëlische premier Olmert had woensdag nog verklaard dat de slagkracht van Hezbollah al ernstig was aangetast, maar de ongekende rakettenregen van de sjiitische groep leek dat te weerspreken.

Burgers

Uit het officiële Israëlische onderzoek naar het bloedbad van Qana is gebleken dat de Israëlische strijdkrachten afgelopen zondag een pand in de Zuid-Libanese plaats bombardeerden in de veronderstelling dat er geen burgers meer in verbleven en dat het gebouw diende als schuilplaats van Hezbollah-strijders. Dat staat volgens verscheidene Israëlische media in het officiële Israëlische rapport. "Hadden we geweten dat in het gebouw burgers verbleven, dan hadden we het niet aangevallen", aldus de rapportage van de Israëlische strijdkrachten.

Het bloedbad in Qana leidde tot verontwaardigde internationale reacties. Gegevens over het dodental wisselden nogal sterk de afgelopen dagen. Libanese bronnen repten van meer dan vijftig doden. Volgens een voorlopig onderzoek van de doorgaans welingelichte Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zouden het er 28 zijn geweest. Dertien personen worden nog vermist. HRW sluit niet uit dat zij onder het puin liggen, maar de reddingswerkzaamheden zijn inmiddels gestaakt. Onder de 28 bevestigde doden waren zestien kinderen en tieners.

Raketgranaat

Israëlische troepen hebben donderdag in de Gazastrook volgens uiteenlopende bronnen vijf à acht Palestijnen gedood. De Israëliërs begonnen een grootschalige operatie in het zuiden van de strook, nabij de grens met Egypte, nadat Israëlische militairen met een raketgranaat waren bestookt.

De Israëlische strijdkrachten zijn nog steeds op zoek naar een ontvoerde Israëlische tankschutter. Het offensief dat na zijn ontvoering op 25 juni begon, heeft al aan ongeveer 160 Palestijnen het leven gekost, onder wie veel burgers.