UTRECHT - De snelweg A28 (Amersfoort-Utrecht) is woensdagochtend rond drie uur weer vrijgegeven voor alle verkeer. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag gezegd.

De weg werd dinsdagavond rond 17.30 uur tussen knooppunt Rijnsweerd en Zeist in beide richtingen voor het verkeer afgezet wegens een vrachtwagen met een container met chemisch afval, van waaruit een chemische stof lekte. Een automobilist, die de lekkage had gezien, had alarm geslagen.

De brandweer slaagde er tijdens een onderzoek van de container niet in om vast te stellen om welke stof het ging. Het goedje bleek uit een vat te komen. Het vat is inmiddels naar een veilige plek in de omgeving gebracht, waar het geen schade kan aanrichten. Omdat nog steeds niet bekend is om wat voor stof het gaat, is besloten er niet verder mee te rijden dan strikt noodzakelijk is, aldus de zegsman.

'Sealen'

Eerst was in overleg met een gespecialiseerd bedrijf besloten de container te 'sealen' en over te brengen naar het Botlekgebied, waaruit het transport ook afkomstig was. De bewuste vrachtwagen is een eindje verder weg gezet in afwachting van nader onderzoek.

De volksgezondheid was door de lekkage niet in gevaar, zegt de politie. Dat was ook de reden om het nabijgelegen Universitair Medisch Centrum in de Utrechtse wijk De Uithof niet ontruimen. Wel zijn ongeveer 25 omwonenden geëvacueerd geweest die net buiten de gevarenzone woonden. Ze zijn inmiddels weer naar hun huizen teruggekeerd.

Het verkeer in het midden van Nederland ondervond dinsdag tijdens de avondspits grote hinder van de afzetting.