RIJSWIJK - Ruim de helft van de Nederlandse jongeren met een relatie vrijt binnen drie maanden zonder condoom. Het voorbehoedsmiddel wordt meestal zonder overleg aan de kant geschoven. Het grote vertrouwen in de partner is voor veel jongeren een reden om te stoppen met het gebruik. Dit blijkt woensdag uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, in opdracht van Soa Aids Nederland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De nadelen van het condoom als de 'hinderlijke onderbreking' en de 'minder lekkere seks' zijn voor veel jongeren reden om zich niet beschermen. Slechts drie op de tien jongeren laat zich testen voordat het voorbehoedsmiddel aan de kant geschoven wordt. Daardoor neemt de het risico op verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) toe.

Soa Aids Nederland hoopt met een voorlichtingscampagne duidelijk te maken dat een test de enige mogelijkheid is om er achter te komen of een van de partners een soa heeft. Hiv is pas drie maanden na een eventuele besmetting aantoonbaar, waardoor het noodzakelijk is om zeker de eerste drie maanden van de relatie een condoom te gebruiken.