ORANJESTAD - De vader van de hoofdverdachte in de Natalee Holloway-zaak, Paul van der Sloot, heeft van de rechter op Aruba een schadevergoeding van 50.000 Arubaanse gulden (ongeveer 22.000 euro) toegewezen gekregen. Van der Sloot is de vader van Joran van der Sloot, de Arubaanse tiener die al bijna een jaar wordt beschouwd als verdachte in de verdwijningszaak.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij heeft Natalee in de nacht van 30 mei 2005 waarschijnlijk als laatste gezien. Van de Amerikaanse tiener ontbreekt sindsdien elk spoor. Joran is momenteel op vrije voeten en studeert in Nederland.

Vorig jaar werd behalve Joran ook diens vader Paul enige tijd vastgehouden. Volgens het Arubaanse Hof was daar echter onvoldoende grond voor. Het Hof wees daarom een verzoek tot schadevergoeding toe. Volgens het dagblad Amigoe heeft de rechter aangegeven dat bij de toekenning van het verzoek alleen is gekeken naar Paul van der Sloot en niet naar zijn zoon Joran of zijn echtgenote. Zij is in deze lang lopende zaak ook al een keer genoemd als verdachte, maar heeft nooit vastgezeten.

Aruba

De zaak Holloway heeft grote littekens achtergelaten op Aruba. Zo maakte de Arubaanse minister van Financiën en Economische Zaken Nilo Swaen onlangs bekend dat het Arubaanse toerisme een klap heeft gekregen van de negatieve publiciteit die na de verdwijning is losgebarsten.

In de Verenigde Staten zijn diverse oproepen tot een boycot van het vakantieparadijs geuit, onder anderen door de gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama, waar Natalee Holloway vandaan kwam. Haar vader en moeder hebben Aruba diverse malen ervan beschuldigd de zaak niet serieus genoeg te onderzoeken.

In totaal zijn in de zaak tien verdachten opgepakt en voor enige tijd vastgezet. Op dit moment zit niemand meer vast. Swaen gaf vorige maand aan nog steeds vertrouwen te hebben in een oplossing van de zaak.