HEERLEN - Onbekenden hebben woensdagavond rond 23.30 uur met een explosief een aanslag gepleegd op een woning aan de Mesdagstraat in Heerlen.. Dat heeft de politie donderdagmorgen bevestigd.

De brandweer dacht aanvankelijk dat het zou gaan om een molotovcocktail, die bij of in de woning tot ontploffing is gebracht. Maar de politie liet donderdagochtend weten dat het een zwaarder explosief is. Omwonenden hoorden naar eigen zeggen een gigantische klap. De deur van een van de rijtjeshuizen werd weggeblazen, de deur van de buren ontzet en aan de overkant liggen ramen eruit, aldus omstanders.

Onderzoek

De bewoners van het pand waren volgens buren op het moment van de explosie thuis. Volgens de politie raakte niemand gewond. De politie heeft de straat tot donderdagochtend afgezet en stelt een technisch onderzoek in.

Wethouder en functionerend loco-burgemeester Cor Duijf (SP) zei donderdag het gebeurde ernstig te betreuren. "Dit soort incidenten komen helaas overal voor", zei hij.

Vergissing

Twee huizen naast de woning waar de bomaanslag werd gepleegd, woont wethouder Peter van Zutphen (SP, welzijn en zorg). Vanuit zijn vakantieadres in Turkije liet Van Zutphen donderdag weten verbaasd te zijn over het gebeurde. Hij kan zich echter niet voorstellen dat de aanslag een vergissing was en tegen hem gericht kan zijn.

De politie wilde donderdag bevestigen noch ontkennen dat het zou gaan om een incident in de relationele sfeer. Dat had de bewoner verklaard tegen een verslaggever van de regionale omroep L1. Deze bewoner mag inmiddels van de politie niet meer met de pers praten.