ROTTERDAM - Minister Cees Veerman van Landbouw heeft de afgelopen vier jaar declaratieregels geschonden door zijn dienstauto te gebruiken tijdens vakanties in het buitenland. Dat meldt de krant NRC Handelsblad woensdag op basis van eigen onderzoek. Het dagblad baseert zich op documenten die het ministerie beschikbaar heeft gesteld en op "bronnen binnen het departement".

Op de website van de krant staat een gedeelte van de rittenadministratie van de landbouwminister. De CDA-bewindsman heeft volgens NRC Handelsblad in strijd gehandeld met het Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen.

NRC Handelsblad concludeert dat Veerman 10.000 privé-kilometers heeft gemaakt in het buitenland. Tijdens vakanties reed de minister vier keer samen met zijn vrouw in een dienstauto naar hun tweede woning in Frankrijk.

Dordogne

Dat gebeurde onder meer in mei 2005, na een vergadering van Europese landbouwministers in Luxemburg. Veerman liet zijn chauffeur met ander vervoer terugkeren naar Nederland, en reed zelf met de dienstauto naar de Dordogne. De minister en zijn ega schakelden de chauffeur ook wel eens in om hen naar hun Franse boerderij te brengen.

Dienstauto

Veerman erkent dat hij zich niet helemaal aan de regels heeft gehouden als het gaat om het gebruik van zijn dienstauto. Via zijn woordvoerder laat de CDA-bewindsman weten dat hij alle benzine tijdens de privéritten in Frankrijk zelf heeft betaald. "Op grond van de regeling worden bewindslieden geacht om hun dienstauto met chauffeur in het buitenland niet voor privézaken te gebruiken. De minister heeft de regel zo geïnterpreteerd dat hij dan wel zelf in de auto mag rijden."

Opheldering

De SP vindt dat Veerman fout zit. De partij wil opheldering en vindt dat de regels niet moeten worden versoepeld. Ook D66 heeft meteen Kamervragen aan Veerman en aan minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken gesteld. Het wil onder andere weten of andere bewindslieden van dezelfde feiten worden verdacht.

Het NRC zet ook vraagtekens bij twee reizen per vliegtuig naar het tweede huis van Veerman. In 2002 en in 2004 vlogen de minister, diens vrouw en vier topambtenaren en hun partners naar Frankrijk.

De tickets kostten het ministerie 5000 euro. In 2002 zou het gezelschap ook hotelovernachtingen en eten en drinken hebben gedeclareerd. Het ministerie liet het NRC weten dat het ging om deels formele, deels informele kennismakingsbijeenkomsten, bedoeld voor teambuilding.

Privéreizen

De krant meldt dat de minister en zijn vrouw na de bijeenkomst met de ambtelijke top in 2002 gedurende de herfstvakantie op hun boerderij bleven. "Na de vakantieweek vlogen ze op kosten van het ministerie terug. Ook dat is tegen de regels. Bewindspersonen worden geacht dienst- en privéreizen niet te combineren."

"Het ging om werk en dus mag er worden gedeclareerd", werpt Veerman via zijn woordvoerder tegen. Volgens hem is er niets mis met het feit dat hij in 2002 een week later terugvloog op kosten van het ministerie. "De kosten voor het retourticket waren gemaakt. Dan maakt het niet uit of de terugvlucht een week eerder of later wordt gemaakt."

Na de commotie vorig jaar over de vermeende neveninkomsten van Veerman besloot het kabinet nog eens kritisch te kijken naar de regels rond bijbanen, declaraties en dienstreizen. Nieuwe afspraken moeten meer duidelijkheid scheppen over wat wel en niet kan. Naar verwachting buigt het kabinet zich dit najaar over de afspraken.