DEN HAAG - Minister Veerman (Landbouw) en belangenorganisatie LTO Nederland zijn het eens geworden over een oogstschadeverzekering voor boeren en tuinders. De verzekering zal oogstschade door overvloedige regenval dekken. Vorst en droogte blijven buiten het fonds.

Het ministerie van Landbouw heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De verzekering zal ook dit jaar geleden schades uitkeren. Het Rijk betaalt dit onder voorwaarde dat de schades in augustus en september zijn vastgesteld door een taxateur. De ondernemers moeten bovendien een vijfjarig contract met de oogstschadeverzekering afsluiten. In augustus liepen akkerbouwers ruim 5 miljoen euro schade op door zware hoosbuien.

Lening

Om de verzekering op gang te helpen stelt het Rijk in de eerste drie jaar een lening tegen zachte voorwaarden beschikbaar als schades niet kunnen worden betaald uit de tot dan toe opgebrachte premies. Vanaf het vierde jaar moet de verzekering zichzelf bedruipen.

Eigen risico

De oogstschadeverzekering krijgt de vorm van een onderlinge verzekering (OWM) met een eigen risico van 25 procent van de te verzekeren schade. De OWM vergoedt de schade daarboven tot een bedrag van 50 miljoen euro. Het Rijk betaalt de schade tussen de 50 en 100 miljoen euro.

LTO-voorzitter G. Doornbos is blij met het akkoord en de opstartleningen van de overheid. "We moeten tenslotte voldoende draagvlak krijgen voor een onderlinge verzekering'', aldus Doornbos.

Het voorstel voor de oogstschadeverzekering moet nog wel goedgekeurd worden door het kabinet en de Europese Unie.