AMSTERDAM - Advocaat Geert-Jan Knoops heeft minister Piet Hein Donner van Justitie woensdag verzocht de gevangenhouding van Ernest Louwes om te zetten in elektronisch huisarrest. Knoops hoopt dat Louwes de beslissing van het herzieningsverzoek dat hij heeft ingediend bij de Hoge Raad thuis mag afwachten, zo zei de raadsman.

Louwes zit een celstraf uit van twaalf jaar in de zogeheten Deventer moordzaak. De fiscaal-jurist heeft zelf altijd ontkend in september 1999 de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in haar woning in Deventer te hebben vermoord. Half juni besloot het Openbaar Ministerie de zaak niet te heropenen na een oriënterend vooronderzoek te hebben gedaan.

Justitie meent door dat onderzoek juist nog meer sporen te hebben gevonden die in de richting van Louwes wijzen. Knoops betwist dit en stelt dat er meerdere en voldoende aanleidingen zijn om tot herziening van de zaak over te gaan.

Vervroegen

Volgens hem moet Louwes de beslissing hierover thuis kunnen afwachten. Knoops: "Mijn cliënt zit al zo lang vast dat hij volgens de reguliere omstandigheden over vijftien maanden in aanmerking zou komen voor elektronisch huisarrest. Ik hoop dat de minister dit wil vervroegen."

Minister Donner zal het verzoek bekijken en beantwoorden. Op welke termijn dat gebeurt, kon een woordvoerder van het ministerie van Justitie woensdag niet zeggen.

Grillig

De Deventer moordzaak kent een grillig verloop. Nadat de rechtbank in Zwolle Louwes in eerste instantie had vrijgesproken, werd de fiscaal-jurist door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twaalf jaar cel. In de zomer van 2003 verwees de Hoge Raad de zaak terug, waarna Louwes de nieuwe rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. Het hof in Den Bosch bevestigde vervolgens het arrest van het hof in Arnhem en Louwes meldde zich opnieuw bij de gevangenis.

Volgens Knoops kunnen hij en zijn gezin dit psychisch niet nog een keer aan. Ook daarom heeft hij Donner om omzetting van de straf gevraagd. De minister wees eerder dit jaar nog een verzoek tot vrijlating van Louwes af. De verdediging had daarom gevraagd in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek van het OM.

NFI

Knoops heeft woensdag bovendien het college van procureurs-generaal verzocht een ander instituut dan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onderzoek naar de blouse van weduwe Wittenberg te laten verrichten. Het OM besloot het kledingstuk na het sluiten van het oriënterend vooronderzoek toch verder te laten onderzoeken.

De raadsman trekt de onafhankelijkheid van het NFI in twijfel gezien het interview dat een NFI-medewerker zaterdag gaf aan NRC Handelsblad. Daaruit blijkt volgens hem dat het NFI niet meer onafhankelijk in dit onderzoek kan opereren.