UTRECHT - De snelweg A28 (Amersfoort-Utrecht) is dinsdag rond .30 uur tussen knooppunt Rijnsweerd en Zeist in beide richtingen voor het verkeer afgezet wegens een vrachtwagen met een container met chemisch afval, van waaruit een chemische stof lekte.

Een automobilist, die de lekkage had gezien, sloeg alarm. De brandweer besloot daarop dat de snelweg afgezet moest worden. De brandweer slaagde er tijdens een onderzoek van de container niet in om vast te stellen om welke stof het ging. In overleg met een gespecialiseerd bedrijf werd besloten de container te 'sealen' en over te brengen naar een terrein in het Botlekgebied. Daarvandaan was het transport ook afkomstig, de bestemming is de politie niet bekend.

Vrachtpapieren

Een woordvoerder van de politie verwacht dat het transport rond .00 uur op weg gaat. Dan wordt ook de snelweg weer vrijgegeven voor het verkeer. Tevens meldde de zegsman dat de politie een onderzoek instelt naar het transport. De politie vraagt zich af of het transport had mogen plaatsvinden en of de vrachtpapieren in orde waren.

Volksgezondheid

De volksgezondheid was door de lekkage niet in gevaar, zegt de politie. Dat is ook de reden van het niet ontruimen van het nabijgelegen Universitair Medisch Centrum in de Utrechtse wijk De Uithof.

Het verkeer in het midden van Nederland ondervond grote hinder van de afzetting. Dat kwam omdat automobilisten die de A28 wilden omzeilen, gebruik moesten maken van snelwegen die sowieso al overvol zijn tijdens de avondspits.