APELDOORN - Mensen die bijvoorbeeld via de krant een auto kopen, kunnen over niet al te lange tijd controleren of de occasion als gestolen te boek staat. Nu is dat nog niet mogelijk. De stichting Vermiste Auto Register is van plan haar database daarvoor beschikbaar te stellen, zegt directeur H. Filon zaterdag.

Het register zal niet vrijelijk voor iedereen beschikbaar zijn. Mensen kunnen wel telefonisch, per brief of op internet een aanvraag doen om een kenteken te controleren. Vervolgens verstuurt het VAR een brief naar het huisadres van de aanvrager.

De VAR, een samenwerkingverband van onder meer de verzekeraars en de Bovag, heeft de bschikking over de gegevens van die verzekeraars, waar vaak de diefstalschade wordt verhaald. Filon claimt de gegevens van ruim 90 procent van de gestolen voertuigen in Nederland (circa 25.000 per jaar) te hebben. Voor personenauto's ligt dat percentage volgens hem op 98.

Het is de bedoeling dat mensen 'tegen de zomer' een aanvraag kunnen doen. Zo'n verzoek zal ongeveer 25 gulden kosten. In landen als Groot-Brittannië, waar soortgelijke systemen al bestaan, moet vaak een veelvoud van dat bedrag worden betaald, omdat het om commerciële iniatieven gaat.