SEOUL - In Noord-Korea zijn mogelijk tot 10.000 mensen dood of vermist na wat door de staatsmedia in Pyongyang al is omschreven als de ergste overstroming van de eeuw. Dat meldde een goed geïnformeerde Zuid-Koreaanse mensenrechtenbeweging woensdag. Officiële media in Noord-Korea houden het vooralsnog op enkele honderden doden.

In sommige afgelegen gebieden zijn door enorme regenval, aardverschuivingen en overstromingen hele dorpen weggespoeld en essentiële voorzieningen als klinieken vernield. Het noodweer, dat 14 juli begon, heeft meer dan 11.000 huizen deels of geheel vernield. Ook wegen en bruggen zijn op grote schaal verwoest. In het zuiden van het land breidt malaria zich uit.

Het Zuid-Koreaanse Rode Kruis heeft de noorderlingen hulp aangeboden, maar het Noord-Koreaanse Rode Kruis heeft het aanbod van de zuiderlingen van de hand gewezen.

Hongersnood

Ernstige overstromingen waren in de jaren '90 mede de oorzaak van een hongersnood die volgens hulporganisaties aan zo'n 2 miljoen Noord-Koreanen het leven heeft gekost.