LONDEN - De politie in de Britse stad Preston wil een eind maken aan 'verticaal drinken'. Zij bedoelt daarmee dat het verboden moet worden staand aan de bar in een café te drinken, door velen beschouwd als dé natuurlijke houding om bier in te nemen.

Velen denken ook dat het grootste bezwaar tegen 'verticaal drinken' is dat je harder en sneller valt als je teveel hebt gedronken dan wanneer je zittend inneemt. De politie van Preston ziet echter een veel groter bezwaar: het is een van de belangrijkste oorzaken van openbare ordeverstoring.

Mensen die staand drinken, gebruiken meer omdat de drank gemakkelijker naar binnen glijdt als de slokdarm geheel gestrekt is, zei projectmanager alcohol van de politie, Andy Hobson, tegen de krant The Times van woensdag. Daar komt volgens hem nog eens bij dat er in een groep staande drinkers gemakkelijker een biertje uit iemands hand gestoten wordt, waarna er heibel ontstaat, waarbij klappen uitgedeeld worden.

Zitten

De redenering is dat zittende drinkers niet zo gemakkelijk in een handgemeen betrokken raken. De maatregel zou in de herfst van kracht moeten worden. De Prestonse kasteleins zien het niet zitten.