AMSTERDAM - De Inspectie Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in naar drie busondernemingen. Bij een controle aan de grens met België op zondag en maandag bleken verschillende touringcarchauffeurs de verplichte rusttijden aan hun laars te hebben gelapt.

Een van deze bussen was meer dan 31 uur onderweg, zonder dat de chaffeur zich aan de wettelijke rusttijden hield. De ondernemer kreeg een boete van 4620 euro en het voertuig werd van de weg gehaald. Volgens de Inspectie een "vrij bijzonder geval".

Boete

Alle rust- en rijtijden van de bussen in de laatste vier weken zullen 'op korte termijn' worden onderzocht, meldt de inspectiedienst. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek kunnen de busbedrijven een boete verwachten of kunnen ze, in 'uitzonderlijke' gevallen, onder curatele worden geplaatst.

FNV Bondgenoten zegt de controles te steunen. De vakbond pleit ervoor dat alle bussen zo snel mogelijk worden uitgerust met een tachograaf. "Nu staan buschauffeurs vaak onder druk van hun werkgever om langer door te rijden", zegt vakbondswoordvoerder Joyce van Leeuwen. "De oorzaak van het probleem ligt dan ook vooral bij de werkgevers en niet bij de chauffeurs."

Bestuurders van touringcars mogen maximaal tien uur aaneengesloten rijden. Daarna zijn ze verplicht om minimaal acht uur uit te rusten buiten de bus.