AMSTERDAM - Kamerlid Harry van Bommel (SP) biedt woensdag op de Indonesische ambassade in Den Haag een petitie aan waarin wordt gevraagd om de vrijlating van de 21-jarige Sibel Yalvac. De Rotterdamse Yalvac is in Indonesië in april 2004 veroordeeld tot tien jaar cel wegens drugssmokkel. Volgens de ondertekenaars van de petitie is de vrouw zwakbegaafd en daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Yalvac is onderzocht door een Nederlandse psycholoog en een reclasseringsambtenaar. Op grond van dat onderzoek zou zijn gebleken dat zij oorzaak en gevolg niet goed van elkaar kan onderscheiden, zij lichtgelovig is, veel fantasie heeft en ze niet tot twaalf kan tellen. Ze zou jarenlang door 'meedogenloze criminelen' zijn misbruikt voor drugshandel. De vrouw werd in 2003 gearresteerd op het vliegveld van de Indonesische hoofdstad Jakarta. In 2004 werd zij veroordeeld tot tien jaar cel.

De petitie wordt aangeboden met het oog op de viering van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus. Op deze dag bestaat de mogelijkheid amnestie te krijgen. Onder de petitie hebben 8205 mensen hun handtekening gezet. Behalve Van Bommel heeft Europarlementariër Jules Maaten (VVD) zich ingezet voor de vrijlating van Sibel.