HAVANNA - De Cubaanse leider Fidel Castro heeft in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten dat hij in een "stabiele conditie" verkeert en zelfs "opgewekt" is. Een verklaring van de 79-jarige president werd voorgelezen op de Cubaanse staatstelevisie. Hij was niet in beeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Castro, die later deze maand 80 jaar wordt, meldde dinsdag dat hij een zware operatie had ondergaan wegens een inwendige bloeding.

Voor het eerst sinds zijn aantreden in 1959 gaf hij de macht over aan zijn broer Raúl om de komende weken te kunnen herstellen.

Overleden

Voor de grote Cubaanse gemeenschap in de Verenigde Staten was dat reden tot een feestje. Velen geloven dat Castro is overleden, maar dat Havanna dat nog angstvallig geheim houdt. Het gonst vooral op internet van de geruchten op websites die door gevluchte Cubanen over ter wereld worden gebruikt om te communiceren.

De voorzitter van het Cubaanse parlement, Ricardo Alarcón, zei dinsdag dat het "laatste moment van Fidel Castro nog heel ver verwijderd is". Het imperialisme kent de kracht van Castro niet", zo voegde hij daaraan toe.