BAGDAD - De eerste volle werkdag van de VN-wapeninspecteurs in Irak begon dinsdag onder een redelijk gesternte. Nadat leider Hans Blix van het inspectieteam de situatie maandag nog "gespannen" had genoemd, klonk een woordvoerder van VN-onderzoekscommissie Unmovic dinsdag optimistischer.

Hij noemde de voortgang "goed". VS-president Bush bleef Irak waarschuwen. Blix en directeur Mohamed el-Baradei van het Internationaal Atoomagentschap praten dinsdag met een belangrijke adviseur van Saddam Hussein en met de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri. Over de activiteiten van de dertig inspecteurs die inmiddels zijn gearriveerd, volgen waarschijnlijk later op dinsdag mededelingen.

"Tot op heden hebben we gesproken over een tijdschema om de inspecties te hervatten", zei een woordvoerder van Unmovic dinsdag in Bagdad. Hij noemde de gesprekken "zinvol voor beide partijen". De Iraakse regering liet dinsdag in een dagblad nogmaals weten mee te willen werken met de inspecteurs, al was het alleen maar "omdat wij geen massavernietigingswapens bezitten".

Bush

De woorden van de Amerikaanse president Bush waren dinsdag minder optimistisch. Op weg naar Praag, waar hij op een NAVO-conferentie steun zoekt voor zijn harde lijn tegen Irak en het internationale terrorisme, liet hij weten dat "Irak wordt ontwapend, goedschiks of kwaadschiks".

Bush zei verder op de conferentie zijn bondgenoten niet om steun te zullen vragen voor een mogelijke militaire actie. Wel zou hij ze informeren als die aanstaande is, "waarna iedereen de beslissing kan nemen die hij juist vindt". "Ik hoop dat het vreedzaam gebeurt, maar anders staan wij aan het hoofd van een coalitie die Saddam Hussein ontwapent."

Geen schending

De beschieting van Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen door Irak op maandag betekent, in tegenstelling tot wat de VS maandag stelden, geen schending van de jongste resolutie van de Veiligheidsraad over ontwapening van het land. Dat is althans de mening van alle andere leden van de raad, inclusief Groot-Brittannië. Tot nu toe is dat land de trouwste bondgenoot van de VS in het conflict met Irak.

Op voorwaarde van anonomiteit zeiden verschillende Westerse diplomaten dinsdag tegen persbureau Reuters dat de Verenigde Staten het schietincident van maandag 'misbruiken'. "De VS weten heel goed dat de no-fly zones volgens de andere leden van de Veiligheidsraad geen rol spelen in de laatste resolutie."