AMSTERDAM - Nederland moet zich actief gaan mengen in het conflict tussen Israël en de Hezbollah. Dit blijkt dinsdag uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland militairen moet leveren als er een internationale vredesmacht komt.

Nederland moet overigens alleen meewerken als de Nederlandse militairen kunnen helpen bij de wederopbouw van Libanon, aldus een meerderheid van de ondervraagden. Tot nu toe heeft heeft de Nederlandse regering zich onvoldoende ingezet om het conflict tussen Israël en Libanon te beëindigen, zo is 55 procent van de Nederlanders van mening.

VS

Over de rol van de Verenigde Staten zijn de ondervraagden nog iets minder te spreken: 58 procent van de Nederlanders vindt dat de VS zich onvoldoende heeft laten gelden. Een van de acties die de Nederlandse regering kan doen, is het oproepen tot een staakt-het-vuren, driekwart van de ondervraagden vindt namelijk dat Nederland dat onmiddellijk moet doen.

Israël noch de Hezbollah kan op veel begrip rekenen van de Nederlanders. Ongeveer één op de drie Nederlanders die het nieuws over het conflict volgen, heeft begrip voor de acties van Israël tegen de Hezbollah (35 procent). De acties van Hezbollah kunnen op nog minder begrip rekenen (18 procent).

Zorgen

Het conflict in het Midden-Oosten laat de Nederlanders niet koud: 78 procent van de ondervraagden maakt zich in sterke of enige mate zorgen over de crisissituatie. Het conflict in het Midden-Oosten is voor veel Nederlanders moeilijk te bevatten: 43 procent geeft aan niet of niet goed te snappen waar het nu precies om gaat. Een nipte meerderheid (57 procent) begrijpt het (redelijk) goed.