ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft de 28-jarige N.B. uit Alkmaar dinsdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens moord. De rechtbank acht bewezen dat B. zijn schoonvader met een mes om het leven heeft gebracht. Tegen B. was ook acht jaar celstraf geëist.

Het slachtoffer, de 54-jarige Ton Speijndel, was de stiefvader van de vriendin van B. De dader stak de man op 1 maart van dit jaar op een camping in Medemblik met een breed slagersmes in de buik.

Hij overleed korte tijd later in het Hoornse Westfries Gasthuis. De aanleiding van de moord was onder meer vermeend seksueel misbruik van de vriendin van B. Zij had hem verteld tussen haar tiende en veertiende regelmatig door haar stiefvader te zijn misbruikt.

Verzonnen verkrachting

Tijdens de behandeling van de rechtszaak bleek dat nooit vast is komen te staan dat dit misbruik ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De woorden van de vriendin van B. zijn later door velen in twijfel getrokken, mede doordat zij eerder al een groepsverkrachting had verzonnen.

Officier van justitie R. Steinhaus sprak tijdens de behandeling van de zaak over een "onthutsend familiedrama" en hekelde de rol die de vriendin van B. heeft gespeeld. Door haar verklaringen is het beeld dat B. van zijn schoonvader had in ernstige mate nadelig bepaald, aldus de officier.

De rechtbank heeft B. ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 5900 euro aan de vrouw van het slachtoffer.