JERUZALEM/BEIROET - De Israëlische strijdkrachten belemmeren het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon. Het WFP verklaarde dinsdag grote problemen te ondervinden bij het uitdelen van hulpgoederen aan de noodlijdende bevolking.

Het WFP had achttien vrachtwagens met hulpgoederen naar drie dorpen willen sturen. Israël, dat in de grensstreek met de joodse staat de radicaalislamitische Hezbollah-militie wil verdrijven, gaf slechts toestemming voor zes vrachtwagens.

Een deel van de Libanezen is vanaf het begin van het conflict drie weken geleden van hulp verstoken. "Eten, water en medicijnen raken op. Veel armen, zieken en bejaarden konden nog niet worden geëvacueerd", klaagde WFP-hulpcoördinator Amer Daoudi.

Plassen

Zuid-Libanezen die geen drinkwater meer hebben, drinken water uit plassen die normaal bestemd zijn voor dieren, aldus het WFP. Dergelijk water is besmet met bacteriën.

Het WFP maakt zich ook steeds meer zorgen over de brandstofvoorziening voor zijn eigen hulpkonvooien. Tal van benzinestations hebben geen benzine meer. Bij de pompen waar de benzine nog niet is uitverkocht, staan rijen van tientallen auto's te wachten. De VN-voedselkonvooien worden tevens belemmerd doordat nog steeds massa's Libanezen het oorlogsgebied proberen te ontvluchten.

Tyrus

Alleen al dinsdag verlieten duizenden mensen de Libanese havenstad Tyrus. Volgens de gemeenteraad zijn er nog maar ongeveer 15.000 mensen in de stad tegen 100.000 een paar dagen geleden. Door de Israëlische aanvallen op Libanon vielen tot dusver in totaal 828 doden en 3200 gewonden, blijkt uit Libanese cijfers.

De jongste stroom vluchtelingen kwam op gang nadat Israël had aangekondigd zijn grondoffensief tegen Hezbollah te intensiveren en op te rukken naar het noorden. De Libanese rivier Litani, enkele tientallen kilometers van de grens met Israël, wordt gezien als een strategische grens.

Bufferzone

Israël zou alle posities van Hezbollah direct aan de grens met Israël vóór donderdag willen uitschakelen om daarna door te stoten tot de Litani. In de bufferzone die dan ontstaat, kan een internationale stabilisatiemacht worden gestationeerd. Met de veiligheidszone wil Jeruzalem voorkomen dat Hezbollah nog raketten op Israël afvuurt of het land ooit nog op een andere manier kan bedreigen.

De Israëlische aankondiging kwam kort voor de afloop van een beperkte Israëlische onderbreking van de luchtaanvallen op Zuid-Libanon. Het staakt-het-vuren was ingesteld na het bloedbad zondag in Qana, waarbij meer dan zestig Libanese burgers om het leven kwamen.

Luchtaanvallen

Volgens minister Haim Ramon van Justitie zal Israël de luchtaanvallen op Hezbollah-strijders in de nacht van dinsdag op woensdag met volle kracht hervatten. Zijn collega op Defensie, Amir Peretz, noemde de komende dagen beslissend. Mogelijk staat Israël onder druk van de bondgenoot Verenigde Staten om de strijd zo spoedig mogelijk te beëindigen.

Strijders van Hezbollah en Israëlische militairen leverden dinsdag al weer volop slag in het grensgebied van Zuid-Libanon. Drie Israëlische militairen sneuvelden bij gevechten in de buurt van het grensdorp Aïta al-Chaab, meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

Verliezen

Volgens het Israëlische leger werden in 48 uur twintig strijders van Hezbollah gedood. De sjiitische beweging ontkende de nieuwe verliezen. Een zegsman zei dat sinds de Israëlische aanval op 12 juli op Libanon begon, Hezbollah 43 strijders heeft verloren. Israëlische ministers gaan er vanuit dat inmiddels drie- tot vierhonderd van de 2000 Hezbollah-strijders zijn gedood.