UTRECHT - In het drinkwater van 78 woningen in de Rivierenwijk in Utrecht zit een te grote hoeveelheid legionellabacteriën. Nader onderzoek van het laboratorium van Hydron Midden-Nederland bij 173 woningen heeft dat uitgewezen. Het waterleidingbedrijf, woningcorporatie Bo-Ex en de GG&GD Utrecht hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij een steekproef op 11 juli was al in drie woningen de legionellabacterie aangetroffen. Het gaat om een complex huur- en koopwoningen waar de drinkwatertemperatuur de wettelijke norm van 25 graden Celsius overschrijdt.

Voor het hele complex van 207 woningen zijn maatregelen genomen om de kans op besmetting te beheersen. Tot nu zijn geen gevallen van legionellabesmetting onder bewoners bekend.

Temperatuur

Enkele weken geleden was in het complex woningen in de Amstelstraat geconstateerd dat de drinkwatertemperatuur hoger was dan 25 graden. Het waterleidingbedrijf heeft toen nader onderzoek ingesteld, omdat bij die temperatuur de kans op ongewenste bacteriegroei bestaat. Het onderzoek heeft uitgewezen dat stadsverwarmingsbuizen onder de woningen de drinkwaterleiding hebben opgewarmd.

De verwachting was dat de temperatuur zou dalen, nadat het water in de inspectieruimten was weggepompt. Dat is echter niet gebeurd, zodat Hydron de drinkwaterleidingen nu continu gaat spoelen. Ondertussen onderzoekt de woningcorporatie hoe de temperatuur in de inspectieruimten en leidingen zo snel mogelijk kan dalen en sluit Eneco de leidingen van de stadsverwarming af.

Doucheknop

In alle woningen is verder een speciale douchekop met filter geïnstalleerd. De GG&GD heeft een aantal leefregels voor de bewoners opgesteld.

De woningcorporatie heeft dinsdagavond een informatieavond voor bewoners in het Dienstencentrum Spaarnestraat gehouden. Zeker meer dan honderd bewoners hebben bijeenkomst bezocht. Hydron lichtte de resultaten van het onderzoek toe. Bewoners konden vragen stellen aan de GG&GD en EnecoEnergie.