NABLUS - Een leider van de gewapende tak van de Palestijnse beweging Hamas, Mahmoud Abu Hanoud, is vrijdag bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische militairen geliquideerd. Dit is vrijdagavond laat bekendgemaakt door de broer van het slachtoffer en door een zegsman van Hamas. Hanoud leidde volgens Israël de militaire vleugel van Hamas op de Westelijke Jordaanoever.

De Israëli's schoten vijf raketten af op een voertuig waarbij drie mensen werden gedood. De identiteit van twee omgekomen broers was vrijwel direct bekend. Het derde slachtoffer blijkt Hanoud te zijn.

De Hamas-leider had al verscheidene aanslagen op zijn leven overleefd. In mei bombardeerden Israëlische F-16-straaljagers de gevangenis waarin hij opgesloten zat. In de verwarring die daarna ontstond, wist hij te ontsnappen. Hanoud zat toen een gevangenisstraf van twaalf jaar uit, die een Palestijnse rechtbank hem wegens zijn betrokkenheid bij Hamas had opgelegd. Zijn populariteit onder de Palestijnen bleek onder meer uit het feit dat bijna honderd advocaten hem verdedigden.

Eerdere poging

In augustus 2000 kostte de jacht op Hanoud drie Israëlische soldaten het leven. Zij werden per abuis door collega's onder vuur genomen in het dorp Assira al-Shamliyeh op de Westelijke Jordaanoever. Hanoud kon vluchten, hoewel hij aan zijn schouder gewond was.

Een prominent lid van Hamas kondigde aan dat de beweging wraak zal nemen voor de dood van Hanoud. "De moord op Abu Hanoud was geen eenvoudig incident", zei Abdel-Aziz al-Rantissi van Hamas vanuit Gaza. "De ervaring heeft geleerd dat de militaire vleugel van Hamas op misdaden van Israël reageert en altijd terugslaat. Met Gods wil zal er een pijnlijke reactie tegen de misdadige vijand zijn", zei hij.

Hamas heeft de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid opgeëist voor verscheidene zelfmoordaanslagen in Israël. Tot de aanslagen waarbij Hanoud volgens Israël betrokken was, behoorden twee zelfmoordacties in 1997 in West-Jeruzalem, waarbij 21 mensen omkwamen.

/DOSSIERMidden-Oosten