BRUSSEL - Alle EU-landen willen dat Israël onmiddellijk stopt met de vijandelijkheden in Libanon. Dat is volgens minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken de uitkomst van overleg tussen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Bot hoopt dat Israël de zelf uitgeroepen adempauze met nog een paar dagen verlengt, totdat de Veiligheidsraad van de VN vrijdag een resolutie heeft aangenomen over een internationale troepenmacht in het zuiden van Libanon.

De EU-ministers werden het dinsdag in Brussel niet eens over de oproep tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren". Dat zou volgens Bot niet realistisch en niet geloofwaardig zijn geweest. "Met een staakt-het-vuren alleen help je niemand", aldus Bot.

De EU roept de partijen wel op de vijandelijkheden de facto te staken. Een formeel bestand moet dan later komen, en dat staakt-het-vuren moet 'duurzaam' zijn, zoals de Verenigde Staten en Israël eisen.

Finland had als EU-voorzitter een tekst voorgesteld waarin een onmiddellijk bestand werd geëist. Met name Frankrijk had daarop aangedrongen. Volgens een diplomaat die niet met naam genoemd wil worden, was er sprake van 'chaos' in de vergaderzaal.

Realo's

Volgens Bot was Israël toch niet op ingegaan op een onmiddellijk staakt-het-vuren. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren volgens Bot "de realo's" die de pogingen van bijvoorbeeld Zweden, Spanje, Griekenland en EU-voorzitter Finland blokkeerden om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren alleen op te roepen.

Nu roept de EU op tot een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden gevolgd door een "duurzaam staakt-het-vuren". Daarbij hoort dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vrijdag een resolutie aanneemt, waarin Israël garanties krijgt voor een internationale troepenmacht met een robuust mandaat in het zuiden van Libanon. Frankrijk zal die resolutie vrijdag indienen.

Geen militairen

Bot zei eerder dat Nederland geen militairen zal leveren voor de troepenmacht die tussen 10.000 en 20.000 militairen groot wordt. Nu zei Bot dat Nederland misschien een bijdrage kan leveren aan de training van het Libanese leger. Bot zei te hopen op militairen uit landen als Indonesië en Maleisië. "Het is heel belangrijk dat het geen westers-christelijke troepenmacht wordt."

Luchtaanvallen

Israël zal de luchtaanvallen op Hezbollah-strijders in het zuiden van Libanon woensdagochtend met volle kracht hervatten. Dat heeft minister Haim Ramon van Justitie meegedeeld.

De luchtaanvallen werden in de nacht van zondag op maandag voor een periode van 48 uur deels opgeschort na het bloedbad in de Libanese stad Qana.

Noodhulp

Nederland stelt ruim 3,5 miljoen euro extra beschikbaar voor noodhulp aan slachtoffers van de oorlog in Libanon. Het geld gaat naar diverse organisaties en is bestemd voor onder meer medische zorg, opvang van ontheemden, voedsel, dekens en schoon water.