AMSTERDAM - De slangenplaag in het Drentse Eelde is over zijn hoogtepunt heen. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo dinsdag na onderzoek van een slangenexpert. Deskundige Walter Getreuer van Reptielenzoo Serpo in Delft onderzoekt dinsdag het gebied rond Groningen Airport Eelde, waar enkele malen Russische rattenslangen zijn gesignaleerd. De expert zou tot nog toe weinig slangensporen hebben aangetroffen.

De afgelopen weken kreeg de gemeente tientallen klachten binnen van mensen die de zwartbruine wurgslang, die tot twee meter lang kan worden, waren tegengekomen. De rattenslang is volgens een gemeentewoordvoerder voor mensen ongevaarlijk. Het reptiel voedt zich met ratten, muizen en andere kleine dieren.

Slangenpopulatie

Het is niet bekend hoe groot de slangenpopulatie precies is. In eerste instantie werd gedacht aan enkele honderden slangen, maar die kans is volgens de expert erg klein. Hij denkt volgens de gemeente dat de populatie 'veel kleiner' is. Ook zou Getreuer betwijfelen of het wel om de Russische rattenslang gaat. De kans is volgens hem groter dat het gaat om de Amerikaanse variant, die voor mensen eveneens ongevaarlijk is.

Hoe de slangen in Eelde zijn terechtgekomen is niet helemaal duidelijk. "Een plaatselijke bioloog stelt dat een jaar of tien geleden een aantal slangen zijn vrijgelaten in zijn biologische tuin", zegt Van Hemel. "Hij was ervan uitgegaan dat ze de winter niet zouden overleven." Deze slangen zouden zich hebben aangepast aan het klimaat. Een andere mogelijkheid is volgens de gemeente dat de rattenslangen afkomstig zijn van het vliegveld in Eelde.

De dieren zijn niet beschermd. "Rattenslangen zijn erg schuw, maar wie ze ziet, mag ze doden", zegt een woordvoerder. "We hebben al een foto opgestuurd gekregen van een met een schep onthoofde slang. Dat is geen prettig gezicht."

Het onderzoek van slangendeskundige Getreuer duurt tot ongeveer 17.00 uur. Dinsdagavond om 19.30 uur is er voor de bewoners een informatieavond in een plaatselijk bowlingcentrum. Getreuer en burgemeester Jan Rijpstra (VVD) vertellen daar over de maatregelen die de gemeente gaat treffen wanneer het aantal slangen niet afneemt.