BEIROET - Een als gevolg van Israëlische luchtaanvallen voor de Libanese kust drijvende olievlek gaat mogelijk bijna 200 miljoen euro schade veroorzaken. Dat heeft de Libanese milieudeskundige Wael Hmaidan dinsdag gezegd. De inmiddels meer dan honderd kilometer lange olievlek is ontstaan nadat Israël twee weken geleden de olietanks van een energiecentrale had bestookt.

Hmaidan zei te hopen dat er spoedig kan worden begonnen met het opruimen van de olievlek. Tot dusver was dat niet mogelijk wegens de aanhoudende bombardementen. De olie heeft al grote stukken strand en kustgebied vervuild en breidt zich nu uit in de richting van Syrië.

Milieudeskundigen vrezen dat de vervuiling ook Cyprus en Turkije zal bereiken. Dan wordt ook het leefgebied van de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad en van de rode tonijn aangetast.

Rampzalig

De Libanese milieubeschermers zijn vastbesloten de vervuiling te gaan opruimen, ongeacht of Israël doorgaat met luchtaanvallen. "Het probleem is zo ernstig en de verwachte gevolgen zijn zo rampzalig dat we ons niks aantrekken van bommen", aldus Hmaidan.