AMSTERDAM - Voorzitter Harm Brouwer van het college van procureurs-generaal heeft in het Ikon-programma Spraakmakende Zaken uitspraken gedaan over de zaak-Tonino die waarschijnlijk niet op waarheid berusten. Dat laat het college dinsdag weten.

Brouwer heeft televisiejournalist Peter R. de Vries dinsdagmiddag gebeld om dit uit te leggen. De uitspraken van Brouwer zorgden dinsdagochtend voor ophef.

Op de computer van de Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino is door misdaadjournalist Peter R. de Vries kinderporno gevonden. De Vries bracht dat vorig jaar in zijn programma naar buiten. Brouwer stelde dinsdag dat Tonino er mogelijk in was geluisd, omdat niet alle afbeeldingen er door de officier van justitie op zijn gezet.

Nieuwsgroepen

Dit ontkende De Vries dinsdagochtend. Hij wees erop dat justitie wist dat een deel van de foto's op de computer zijn beland doordat De Vries' programmamakers doorklikten op nieuwsgroepen die eerder door Tonino waren aangemaakt. "Toen Brouwer daarnaar werd gevraagd, was hij niet goed op de hoogte", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) nu.

Excuses

Brouwer heeft gezegd te betreuren dat de indruk is ontstaan dat De Vries en zijn programmamakers in deze zaak iets te verwijten valt. Volgens SBS6, de zender van De Vries, heeft Brouwer zijn excuses gemaakt, maar dat woord wil de woordvoerder van het OM niet gebruiken.

"Ik had dit niet mogen zeggen. Ik had moeten begrijpen dat het anders in elkaar stak, maar dat is helaas niet gebeurd", citeert SBS6 Brouwer. De Vries heeft de veronderstelde excuses geaccepteerd. Brouwer komt later dinsdag met een officiële verklaring.

Programma

De Ikon zendt het programma Spraakmakende Zaken dinsdagavond uit. Mogelijk wordt de inhoud aangepast naar aanleiding van de verwikkelingen van dinsdag, laat een woordvoerder weten.