AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is een vooronderzoek begonnen naar de legionella-uitbraak in de hoofdstad. Het OM bekijkt of er strafbare feiten zijn gepleegd, aldus een woordvoerster dinsdag. Op zijn vroegst over een maand is er meer duidelijk en kan justitie besluiten of er een strafrechtelijk onderzoek moet komen.

In totaal zijn 29 mensen besmet geraakt met de legionellabacterie, onder wie 22 Amsterdammers. De besmetting heeft aan een man het leven gekost. Een koeltoren van het voormalige postsorteergebouw bij het Centraal Station in Amsterdam bleek de bron te zijn van de legionellabesmetting. De toren is 11 juli uit voorzorg gesloten.

Het vooronderzoek van justitie is gebaseerd op een rapport van de Arbeidsinspectie. Die deed de afgelopen weken onderzoek naar de oorzaak van de legionellabesmetting van de koeltoren bij het Post CS-gebouw in Amsterdam. De inspectie bekeek onder meer of de werkgevers van de bedrijven die in het gebouw zitten, hun 'zorgplicht' zijn nagekomen.

Over de resultaten van het onderzoek wil de Arbeidsinspectie niets zeggen. "Het rapport ligt nu in handen van het OM", aldus een woordvoerster.