PEKING/MIDDELBURG - De Zeeuwse gedeputeerde Thijs Kramer (1955) is dinsdag om het leven gekomen door een verkeersongeval in de Chinese hoofdstad Peking. Dat heeft de provincie Zeeland bekendgemaakt. Kramer was met zijn partner, die ongedeerd bleef, op vakantie in China.

Kramer zat in een bus die op weg was naar de Chinese Muur, toen het voertuig in botsing kwam met een vrachtwagen die betonblokken vervoerde. Een van de blokken raakte los en viel op de bus. Twee andere toeristen kwamen eveneens om het leven. Volgens het persbureau Xinhua kwamen zij uit Ierland.

Geschokt

Het Zeeuwse provinciebestuur heeft geschokt gereageerd op de dood van Kramer, die zich als PvdA-gedeputeerde vooral bezighield met onderwerpen als natuur en water. Het roemt zijn "visie en daadkracht" en zijn inzet voor de inwoners van de provincie.

Voor Omroep Zeeland Radio zei commissaris van de koningin Wim van Gelder vanaf zijn vakantieadres geschokt te zijn. "Zeker als je je realiseert waar hij verongelukt is. Hij wilde al jaren de Chinese Muur zien. Hij was een karakteristieke figuur in het college van Gedeputeerde Staten, die een nieuwe boodschap had voor Zeeland over natuur en water."

Ontpoldering

Kramer was de gedeputeerde die zich bezighield met de Zeeuwse coördinatie van ontpoldering rondom de Westerschelde in verband met de verdieping daarvan. Daartegen was de afgelopen maanden veel weerstand.

Rien van Hekken, woordvoerder van de boeren in de te ontpolderen gebieden, vindt het verlies tragisch. "We hadden weliswaar een andere mening, maar de laatste tijd was er weer sprake van dialoog. Na de vakantie zouden we die voortzetten."