EINDHOVEN - In gebouw SFS van Philips aan de Glaslaan in Eindhoven is dinsdagochtend ruim 350 liter vloeibaar zoutzuur vrijgekomen. Het lek ontstond even na 11.00 uur in de pompruimte van het gebouw en leek spontaan gestopt, maar later in de middag ontsnapte opnieuw zoutzuur. Het pand en de omgeving waren de hele middag ontruimd.

In het gebouw waren op het moment van de lekkage vier medewerkers aanwezig. Zij bleven ongedeerd, aldus de brandweer. De brandweer begon omstreeks 11.45 uur met het afsluiten van de omgeving. Uit voorzorg werden de Glaslaan, Frederiklaan, Kastanjelaan en Mathildelaan afgezet.

Het treinverkeer op het nabijgelegen spoor had geen last van de beperkingen. Brandweerlieden verrichtten onder meer in het Philips Stadion luchtmetingen. De persdag van PSV die daar bezig was, ging gewoon door. Gevaren voor de volksgezondheid werden niet geconstateerd.

Met bicarbonaat probeerden brandweerlieden het vrijgekomen zuur te neutraliseren. Op dat moment ontstond het nieuwe lek, vertelde een woordvoerder. De brandweer kon meteen ingrijpen en de gevolgen beperken. Een gespecialiseerd bedrijf werd ingeschakeld om de laatste restjes zoutzuur op te zuigen. Omstreeks 17.00 uur werden alle beperkingen opgeheven.

In het pand wordt zoutzuur gebruikt om afval te neutraliseren. Volgens een woordvoerster van Philips is door nog onbekende oorzaak een lek in een van de leidingen ontstaan. De schade voor het bedrijf en het gebouw zijn volgens haar "heel beperkt".