AMSTERDAM - De Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan gaat zijn eerste officiële dag in. De commandant van de kwartiermakers van de Deployment Taskforce Henk Morsink draagt dinsdag op de Nederlandse basis in de provinciehoofdstad Tarin Kowt het commando over aan kolonel Theo Vleugels van de Task Force Uruzgan.

Maandag al werd met een ceremonie in Kandahar het bevel over alle zes zuidelijke provincies in Afghanistan waar de door de Navo geleide Isaf-operatie begint door de Verenigde Staten overgedragen aan de Navo. Daar was Nederland vertegenwoordigd door Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en ambassadeur Peter van der Geer.

De missie die de achtduizend voornamelijk Britse, Canadese en Nederlandse troepen gaan uitvoeren in alle zes provincies belooft de zwaarste te worden uit de 57-jarige geschiedenis van de Navo. In Uruzgan moeten veertienhonderd Nederlandse militairen, gesteund door Austaliërs, zich gaan bezighouden met wederopbouw van de provincie. De Nederlandse missie is omschreven als de gevaarlijkste sinds de inzet in Korea in de jaren vijftig.