DELFT - Studenten van de TU in Delft gaan de complottheorieën rond de aanslagen op het WTC en het Pentagon in de Verenigde Staten onderzoeken. Zij krijgen van Studium Generale deze zomer twee weken om onderzoek te doen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In september organiseert het bureau een uitgebreid programma rond 9/11 en mogen de studenten hun visie tijdens een lezing naar buiten brengen. Dat heeft een woordvoerster van de TU maandag bevestigd naar aanleiding van een artikel in Trouw.

Discussie

Volgens Studium Generale is er op internet een levendige discussie ontstaan over de aanslagen in de VS in 2001. Zo zou niet Osama bin Laden maar de Amerikaanse veiligheidsdienst achter de aanslagen zitten. Inmiddels vindt 45 procent van de Amerikaanse bevolking dat er een nieuw onderzoek naar 9/11 moet komen en gelooft 42 procent dat de uitkomsten van het officiële onderzoek in de doofpot zijn gestopt.

Een voorlopig hoogtepunt in deze discussie is de 1 miljoen dollar die is uitgeloofd aan diegene die de officiële uitleg van de Amerikaanse overheid kan weerleggen. De acht Delftse studenten krijgen hier alvast een voorschot op in de vorm van een onkostenvergoeding.

Vragen

De TU heeft maandag overigens de aankondigingstekst van het onderzoek, 'Welke waarheid schuilt er achter 9/11?', op de website van Studium Generale laten weghalen. "We hebben hier talloze vragen over gekregen, nadat het in de media is gekomen", aldus een woordvoerster. "De boodschap klopt niet. Dit is een zeer beperkt onderzoek dat natuurlijk niet als doel heeft dé waarheid te vinden."

Alle universiteiten in Nederland hebben een Studium Generale. Deze bureaus zijn in het leven geroepen om de algemene kennis van studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden te verbreden door middel van vrij toegankelijke programma's op het gebied van cultuur, techniek, maatschappij en wetenschap.