JERUZALEM - Israël heeft ingestemd om de luchtaanvallen op Libanon 48 uur op te schorten. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens Israëlische media. Het departement tekende wel aan dat de beschietingen op Hezbollah-stellingen worden hervat als de sjiitische organisatie in de tussentijd weer raketten afvuurt.

Gedurende de 'pauze' zal de beschieting van een gebouw in de Libanese plaats Qana worden onderzocht. Daar vielen zondag zeker zestig doden. Israël gaat ook met de Verenigde Naties samenwerken om inwoners van Zuid-Libanon de tijd te geven om het gebied te verlaten als ze dat willen, aldus woordvoerder Adam Ereli van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De aankondiging komt na intensieve besprekingen tussen de Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken, Condoleezza Rice, met de Israëlische premier Ehud Olmert. Rice ging zaterdag naar Israël om te bemiddelen in het conflict. Ze gaat niet naar Libanon, omdat de Libanese regering vindt dat vredesbesprekingen geen zin hebben wegens het bloedbad in Qana.

Veiligheidszone

Het Israëlisch leger wil komende week een veiligheidszone in Libanon, langs de grens met Israël creëren. Dat heeft generaal Gadi Eisenhaut zondag gezegd.

"Tegen woensdag gaan we een veiligheidszone van twee kilometer instellen", aldus Eisenkaut. Volgens de Israëlische televisie bereidt het leger acties voor tegen zeker drie Libanese dorpen die zich nabij de grens bevinden en van waaruit Hezbollah voor het Israëlisch offensief opereerde.