NEW YORK - Ongeveer tweehonderd leden van de brandweer in New York hebben maandag geprotesteerd voor een museum waar de schrijver van een controversieel boek over de aanslagen van 11 september een lezing hield.

Volgens de auteur van het boek America's Ground: Unbuilding the World Trade Center, William Langewiesche, zouden sommige brandweerlieden zich destijds hebben bezondigd aan plundering. De brandweerlieden maakten Langewiesche, wiens boek inmiddels een bestseller is, uit voor leugenaar.

Langewiesche, die als journalist ook werkt voor The Atlantic Monthly, had dankzij zijn goede contacten met een gemeenteambtenaar maandenlang onbeperkt toegang tot Ground Zero, de plek waar het WTC had gestaan en die voor de pers was afgesloten.

In zijn boek zegt Langewiesche dat diverse brandweerlieden van de chaos profiteerden door te plunderen. Zo schrijft hij dat sommigen tientallen spijkerbroeken hebben gestolen uit een winkel. De kleding werd later onder tonnen puin in hun truck teruggevonden. Volgens de voorzitter van de brandweervereniging staat het boek vol leugens.