SEATTLE - Een gewapende man heeft vrijdag in het gebouw van een joodse organisatie in het Amerikaanse Seattle ten minste een vrouw doodgeschoten en vijf anderen verwond. Naar het zich laat aanzien handelde de man uit woede over Israël, aldus lokale media.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie heeft de schutter gearresteerd. Het gaat volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN om een man van Pakistaanse afkomst. Voor hij de schoten loste, riep hij volgens de krant Seattle Times: "Ik ben een islamitische Amerikaan. Ik ben boos op Israël."

Gijzeling

De schietpartij vond plaats in het pand van de Joodse Federatie van Groot Seattle. Nadat de man het gebouw was binnengedrongen, begon hij gericht op mensen te schieten. Nadat hij een van de receptionisten had beschoten, eiste hij van haar dat zij de politie belde. "Hij vertelde de politie dat het om een gijzeling ging en hij wilde dat wij onze wapens uit Israël haalden", aldus een ooggetuige.

Toen agenten een paar minuten laten binnenkwamen, gaf hij zich zonder verzet over. De politie verhoort de verdachte nog.

Individu

De autoriteiten gaan er niet van uit dat de man schoot uit naam van een of andere militante beweging. "We denken op dit moment dat het slechts een individu was, die handelde uit een soort van vijandschap tegen deze specifieke organisatie", aldus een zegsman van de federale politie FBI.

De Joodse Federatie van Groot Seattle is een organisatie die tal van joodse organisaties in Seattle vertegenwoordigt. Zij hielp het afgelopen weekeinde een grote bijeenkomst te organiseren waar steun werd betuigd aan Israël en de strijd van de joodse staat tegen de Hezbollah-beweging in Libanon.

Bondgenoot

De Verenigde Staten is de belangrijkste bondgenoot van Israël en steunt de militaire actie van Jeruzalem tegen Hezbollah. Het jongste geweld in de regio begon toen de militante sjiitische beweging twee weken geleden twee Israëlische militairen ontvoerde. Washington heeft het Israëlische leger sindsdien extra vliegtuigbrandstof, bommen en raketten geleverd.