GRONINGEN - De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijdt vanaf maandag met een nieuwe, verlengde dubbeldekker. Het gevaarte bestaat uit twaalf treinstellen en heeft een gezamenlijke lengte van 320 meter. Dat is twee keer zo lang als de langste trein die tot nu toe in Nederland reed.

Dat heeft de NS maandag bekendgemaakt. De nieuwe dubbeldekker rijdt voorlopig op het traject Groningen-Den Haag en biedt 1200 reizigers een zitplaats. Tot 2005 moeten er 378 nieuwe dubbeldekkers worden opgeleverd, ofwel ruim 40.000 extra zitplaatsen. Met de totale order is een bedrag van 680 miljoen euro gemoeid.

De extra lange dubbeldekker is de eerste van een groot aantal treinstellen dat de NS in 2000 bestelde. De nieuwe treinen kunnen worden ingezet op alle routes die louter grote stations aandoen. Het belangrijkste criterium is dat de perrons van de stations lang genoeg zijn om de treinen te kunnen ontvangen.

In de nieuwe rijtuigen is het grootste deel van de stoelen achter elkaar geplaatst, in plaats van tegenover elkaar. Reizigers blijken hieraan de voorkeur te geven wegens hun privacy. De afgelopen maanden zijn er met het verlengde treinstel al veel proefritten gehouden. Op elke rit reist de komende weken nog een monteur mee om eventuele defecten direct te verhelpen.