DE BILT - Bewolking heeft in heel Nederland het zicht op de Leoniden ontnomen. Bij een heldere nacht waren op het hoogtepunt rond 5.00 uur tientallen tot honderden vallende sterren per minuut te zien geweest.

Het is overal bewolkt gebleven, aldus een woordvoerder van het KNMI dinsdagochtend. Hij sluit niet uit dat hier en daar door de laaghangende bewolking iets "van een vaag schijnsel" te zien is geweest. In meldingen uit het land aan het KNMI was slechts sprake van af en toe zicht op de maan.

Waarnemers van de sterrenwacht in Burgum (Friesland) profiteerden van een korte opklaring. Zij telden rond 45 vallende sterren, waaronder enkele zeer heldere exemplaren. Soms waren er twee of drie tegelijk te zien, aldus F. Swinkels van de Vereniging Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS). Hij noemde de situatie in de rest van het land uitermate slecht.

Zo'n vijftien belangstellenden kwamen af op een donkere plek in de duinen bij de Wassenaarse Slag, waar leden van de sterrenwacht Rijswijk uitleg gaven. Het urenlange wachten werd beloond met ongeveer twintig vallende sterren, aldus een zegsman.