RIJSWIJK - Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie en beoogd lijsttrekker voor de LPF is voor invoering van de doodstraf. Het zou in zijn ogen moeten gelden voor iemand die "bewúst mensen van het leven berooft, zonder enige reden." Nawijn zegt dat deze week in een vraaggesprek in Nieuwe Revu.

De bewindsman zegt "daar een hele tijd niet voor te zijn geweest" maar wijst op het leed van de slachtoffers en de nabestaanden. "Als je zelf bewust het risico neemt om te moorden en dan daadwerkelijk een leven neemt, ben ik voor een navenante straf, de doodstraf." Hij stelt onder meer dat Volkert van der G., die verdacht wordt van de moord op Pim Fortuyn, in aanmerking mag komen voor de doodstraf. "Uiteindelijk is dat natuurlijk aan de rechter, maar in mijn optiek wel ja."

Zinloos geweld

Maar Nawijn doelt ook op plegers van zinloos geweld, zoals het doodslaan van René Steegmans in Venlo en het doodschieten van een jongen in Den Haag, die gewoon over straat liep. "Zomaar. Zinloos geweld. Bij zulke figuren denk ik: welk recht heb jij nog om zelf te leven?"

Voor het NOS-journaal bevestigde Nawijn zijn pleidooi voor de doodstraf maar trok hij zijn uitspraken over lopende zaken, die dus nog onder de rechter zijn, min of meer terug.

Flauw

Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jildou van der Bijl vindt het flauw dat hij zijn uitspraken deels terugtrekt. "Zonde, en het heeft niet zoveel zin." Ze wijst erop dat Nawijn de tekst zondag heeft geaccordeerd en het hele gesprek bovendien op band staat. "Wij zijn hier altijd voorzichtig mee, zeker als we weten dat uitspraken veel aandacht gaan trekken", aldus Van der Bijl.