RIJSWIJK - Nederlanders hebben maar een kleine kans om in de nacht van maandag op dinsdag de Leonidenregen te zien. In het hele land kan mist en laaghangende bewolking het zicht op de sterrenregen ontnemen. "Als je gaat kijken, ga dan naar de Waddeneilanden of de Noordzeekust", adviseerde een woordvoerster van Meteo Consult.

Het Wageningse weerbureau voorspelde maandagmiddag dat 90 procent van het land geen kans maakt om iets van het schouwspel te zien. "Al kan het ook snel veranderen. Over mist en laaghangende bewolking kunnen we eigenlijk alleen per uur een betrouwbare voorspelling geven."

Ook het KNMI is somber over de waarnemingskansen, al kan de lucht volgens een woordvoerder lokaal wel openbreken. Het weerinstituut uit De Bilt verwacht in de loop van de nacht vanuit het noordoosten koelere en drogere lucht. "Daardoor zou de bewolking kunnen oplossen, maar of dit op tijd komt is de vraag." De eerste meteoren van de Leonidenregen verschijnen rond elf uur maandagavond. Daarna neemt het aantal geleidelijk aan toe, tot tijdens het hoogtepunt tussen half vijf en half zes 's nachts. Volgens de KNMI-woordvoerder zijn dan mogelijk meer dan vijftig meteoren per minuut te tellen.

Een tweede meteorenregen vindt 4,5 uur later plaats, maar dan zijn de Leoniden in Europa bij daglicht niet meer te zien. De sterrenregen van 2003 is voorlopig de laatste in een reeks die sinds 1998, behalve in 2000, jaarlijks passeerde. De volgende Leonidenbui drijft over ongeveer 33 jaar over.