RIJSWIJK - Door een helikoptercrash in de Afghaanse provincie Paktia zijn woensdag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen. Ook de veertien andere inzittenden van de neergestorte helikopter vonden de dood. Een woordvoerder van de internationale coalitie in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft dat donderdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft de dood van de militairen bevestigd. Het maakte woensdagavond laat bekend dat een helikopter met daarin een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht was neergestort in bergachtig gebied in Paktia. Volgens het ministerie gebeurde het ongeluk in slecht weer.

Oorzaak

De woordvoerder van de internationale coalitie in Kabul gaf aan dat de oorzaak nog niet bekend is. Hij wees erop dat het toestel neerstortte in een gebied waar opstandelingen actief zijn. Een woordvoerder van de Taliban claimde dat zij de helikopter zouden hebben neergeschoten.

De civiele helikopter, een Mi-8 van Russische makelij, verongelukte 35 kilometer ten noorden van de plaats Khost. Het toestel was op weg naar het Amerikaanse Provinciaal Reconstructie Team in Khost. Daar gingen de militairen kijken of de beveiliging van dat kamp bruikbaar was voor de twee Nederlandse bases in Uruzgan: Tarin Kowt en Deh Rawod.

Vanaf 1 augustus neemt de Nederlandse Isaf-missie het commando over in de Afghaanse provincie Uruzgan. De betrokken militairen waren bezig met voorbereidende werkzaamheden.

Slecht weer

Het oostelijk deel van Afghanistan staat onder leiding van de Verenigde Staten zodat een Amerikaanse reddingsteam woensdag meteen op zoek is gegaan naar de helikopter. Vanwege het slechte weer en de invallende duisternis moest het team tijdelijk het werk stilleggen. Donderdagochtend vroeg is de zoektocht hervat en is het toestel gevonden.

Minister Henk Kamp (Defensie) is bezorgd over de situatie en laat zich volgens zijn woordvoerder steeds op de hoogte houden van de laatste stand van zaken.