ANKARA/JERUZALEM - De man die zondag probeerde een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al te kapen, was van plan het toestel op Istanbul te laten neerstorten op een manier die aan de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington zou doen denken. Dat heeft hij tijdens zijn verhoor aan de Turkse politie verteld, meldde de Turkse televisiezender NTV maandag.

De kaper, volgens Turkse media de 23-jarige Israëlische Arabier Tawfiq Fukara, heeft volgens NTV niet gezegd welk gebouw hij op het oog had voor de aanslag. Hij zei alleen dat het om een 'officieel gebouw' zou gaan.

Veiligheidsagenten aan boord van het vliegtuig, dat zondag op weg was van Tel Aviv naar Istanbul, verijdelden de kaping. De kaper in spe was gewapend met een zakmes met een lemmet van vier centimeter, meldde de Israëlische staatsradio maandag. Het vliegtuig landde veilig in Istanbul. De dader werd direct gearresteerd.

170 mensen

Het toestel had op vlucht nummer 581 ongeveer 170 mensen aan boord. Een Israëlische passagier vertelde na afloop dat de man vanuit rij vijf of zes naar voren was gelopen en een stewardess aanviel om de cockpit binnen te kunnen komen.

"De veiligheidsagenten gooiden hem op de grond met zijn benen gespreid en zijn gezicht naar de grond. De passagiers werden hysterisch, maar het cabinepersoneel bleef uiterst rustig en kalmeerde ons", zei hij.

Een luchthavenautoriteit in Istanbul zei dat de verkeerstoren was gewaarschuwd toen het vliegtuig over de Zee van Marmara het Turkse vliegveld naderde. Het is niet duidelijk hoe de man het zakmes kon meenemen aan boord.

De veiligheidsmaatregelen bij El Al behoren tot de strengste ter wereld en zijn nog verder aangescherpt na de aanslagen in de Verenigde Staten. Reizigers die met El Al vliegen, worden ondervraagd voordat ze aan boord stappen en hun bagage wordt diverse malen gecontroleerd.