BERN - Duitsland heeft vrijdag te kampen gehad met zwaar winterweer. Door het hele land waren de wegen glad. Er deden zich honderden aanrijdingen voor, maar het bleef veelal bij blikschade. In Hessen vielen drie doden door ongelukken.

In het Sauerland en de Eifel viel tien centimeter sneeuw. Strooiwagens reden af en aan. Volgens de politie hielden de meeste verkeersdeelnemers wel rekening met de gladheid. In de nacht van donderdag op vrijdag ontstonden op enkele snelwegen files van tientallen kilometers. Veel automobilisten vielen in slaap.

In de Zwitserse Alpen is in de nacht van donderdag op vrijdag tot dertig centimeter sneeuw gevallen. Daardoor ontstond een verkeerschaos. De meeste passen zijn bedekt met sneeuw.

De San Bernardino-pas (bij Tessin) is gesloten voor zwaar verkeer. Over deze belangrijke verbinding rijdt veel verkeer sinds de Gotthardtunnel voor het autoverkeer na een brand is gesloten. De Fluela-pas is helemaal dicht. De Simplon-pas is afgesloten voor vrachtwagens met aanhangers. De A13 is vanaf Chur in zuidelijke richting gesloten.

Gotthard

Het Zwitserse verkeersbureau SBB besloot in verband met de weersomstandigheden elke veertig minuten honderd auto's door de spoortunnel bij Gotthard te sturen. Aanvankelijk werden er om het uur auto's op de trein gezet. Desondanks was er vrijdagmiddag bij de Gotthardtunnel een wachttijd van drie uur voor personenauto's.

Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is veel sneeuw gevallen. Wegen in de bergen zijn alleen nog met sneeuwkettingen te berijden. Zij zijn niet overal even goed begaanbaar.

In de Turkse stad Erzurum werd het de koudste novembernacht sinds twintig jaar. Daar kwam het kwik niet boven de min 34 graden. Honderden dorpjes zijn in het oosten van Turkije door sneeuwval afgesneden van de buitenwereld.