DEN HAAG - De LPF heeft met Hilbrand Nawijn gesprekken gevoerd over het lijsttrekkerschap van de partij, maar hij wordt het niet. Dat stelt woensdag partijvoorzitter Bert Snel van de LPF.

Volgens hem zijn er nog gesprekken gaande met twee andere kandidaten en moet over een aantal weken de beoogde lijsttrekker bekend zijn.

Snel benadrukt dat er met de kandidaten vertrouwelijkheid is afgesproken en dat er daarom verder geen mededelingen worden gedaan. Op een partijcongres op 30 september moet de volledige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november bekrachtigd worden door de leden.

Eenmansfractie

Nawijn was geïnteresseerd in het LPF-lijsttrekkerschap, zo bevestigde LPF-fractievoorzitter Gerard van As woensdag. Nawijn zit nu als eenmansfractie in het parlement maar maakte tot vorig jaar deel uit van de LPF-fractie.

Nadat hij met Vlaams Belang-voorman Filip DeWinter in het huis van Pim Fortuyn afspraken maakte over een gezamenlijke denktank over integratie, ontstond binnen de LPF een conflict. Nawijn stapte eruit, vormde een eenmansfractie en deed in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer. Hij haalde daar vijf zetels.

Gesprek

Nawijn zegt woensdag niet beter te weten dan dat hij nog in gesprek is met het LPF-bestuur. Hij is nog in afwachting van een reactie. "Ik ben in gesprek, maar ik wist dat het moeilijk kon worden omdat ik een aantal eisen had gesteld."

Partijvoorzitter Snel zei woensdag dat zich voldoende kandidaten bij het bestuur gemeld hebben. De twee overgebleven lijsttrekkerskandidaten weten van elkaar dat ze nog in de race zijn.