GRONINGEN - De Nederlandse voedselbanken zien het einde van hun voorraden in zicht komen, nu door het warme zomerweer nauwelijks verse groente aangevoerd wordt. Door het warme weer is voedsel minder lang houdbaar en schiet er minder over voor de voedselbanken.

De voedselbank in Groningen en de stichting Voedselbank Nederland in Rotterdam trokken dinsdag aan de bel. "Als we niet snel producten krijgen aangeleverd kunnen we in augustus alleen wat frisdrank verstrekken", zei een woordvoerder van de voedselbank Groningen dinsdag.

"We moeten de groenten met een zaklamp zoeken", zegt Arie Visser van de Voedselbank Nederland. "Maandag zat ik met mijn handen in het haar. Vandaag krijgen we gelukkig iets meer telefoontjes van leveranciers."

Volgens Visser merken de mensen die de pakketten ontvangen voorlopig weinig van het gebrek aan voorraad. "Behalve dat er geen verse waar in zit. En uiteindelijk worden de pakketten natuurlijk leger en leger."

Nederland kent 45 voedselbanken. De Groninger voedselbank heeft ruim 240 klanten, die in Rotterdam ruim 2200. De voedselbanken verstrekken voedingspakketten aan arme Nederlanders.