LARNACA/BAGDAD - Hans Blix is maandag samen met een eerste team van dertig VN-medewerkers gearriveerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zij gaan in Irak de wapeninspecties voorbereiden. Ook Mohammed el-Baradei, directeur van het internationaal atoomagentschap (IAEA) vloog mee.

Blix is het hoofd van de wapeninspecteurs. El-Baradei voert het internationaal atoomagentschap (IAEA) aan. Beiden zullen in Irak enkele regeringsfunctionarissen ontmoeten. Aan boord van het militaire vliegtuig, geschilderd in VN-kleuren, zijn ruim twintig technici die de inspecties moeten gaan voorbereiden.

De inspecteurs gaan bekijken wat er in Irak is gebeurd nadat hun collega's het land vier jaar geleden moesten verlaten. De daadwerkelijke inspecties beginnen later deze maand. Volgens Blix zijn zelfs zeer goed verborgen wapens nu met moderne technieken op te sporen. Critici stellen echter dat Irak vier jaar de tijd heeft gehad om zich daarop voor te bereiden.

'Waardigheid'

Saddam Hussein ontkent dat hij massavernietigingswapens heeft ontwikkeld. De regerende Baath-partij heeft de inspecteurs maandag opgeroepen "de waardigheid en veiligheid" van het land te respecteren.

Het gehele team bestaat voorlopig uit ongeveer 25 inspecteurs en technisch personeel. Hans Blix zal woensdag weer terugvliegen naar Cyprus, de 'achtervang' van de inspecteurs. Twintig inspecteurs blijven in Bagdad en daar voegen zich de rest van het jaar nog tachtig collega's bij.

Hun missie kan leiden tot een militaire aanval op Irak, of tot het opheffen van de sancties tegen Irak. De daadwerkelijke inspecties beginnen op 27 november.

De VN-Veiligheidsraad bereikte op 8 november overeenstemming over resolutie 1441. Irak accepteerde de tekst op 13 november. Volgens de resolutie krijgt Irak tot 8 december de tijd om met een lijst van wapens, bergplaatsen van wapens en fabrieken te komen.

"We zullen melding maken van alle medewerking, maar ook van het gebrek aan medewerking", zei de 74-jarige Blix. De Iraakse ambassadeur bij de VN, Mohammed Aldouri, zei maandag dat Irak volop zal meewerken om de VS geen reden te geven aan te vallen.